Ders adı; İstanbul’u Anlama ve Fotoğrafçılık Atölyesi
Dersin Amacı; İnsan olmanın farkına varmak için bir yol olarak sanat kavramını fotoğraf üzerinden gençlerimizin gündemine almalarını sağlamak. İstanbul’u anlamaya çalışarak insanlık tarihini kendi hayatımıza ilişkilendirme sağlayarak mekân algısını zihin dünyamızda inşa etmek. Fotoğrafla kendimizi tanımak.
Dersin İçeriği; Derslerimizde teknik bilgi ve sanat kavramı çerçevesinde bilgilerin verilebilmesi için sunumlar yapılacaktır. Bu aşama ile beraber fotoğraf okumaları yapılabilmesi fotoğraf gösterileri yapılarak pratik alana geçiş olgunluğu sağlanacak üçüncü aşama olarak İstanbul merkezli geziler yapılarak ve öğrenci fotoğraf çekimleri yapılarak bunların incelenmesi ile fotoğraf olgunluğu elde etmesi sağlanacaktır. Bu sürecin içine İstanbul sunumları yapılarak şehrin fotoğraf değeri öğrencilere verilerek mekân algısının dersin içeriğine eklenecektir. Ders boyunca hem grup içi hem ulusal alanda yapılacak fotoğraf yarışmalarına katılarak tecrübe kazanımı sağlanacaktır. Sergi hazırlığı dersin içeriğini belirleyen son dinamik olarak dikkat çekmektedir.
Ders Çıktısı; Bu dersin sonunda öğrenci şunları öğrenecektir ;
1- Hızlı düşünme karar verme becerisi kazanımı
2- Fotoğraf okuma yeteneği kazanımı
3- Görüntü dili anlama kazanımı ile sosyal medya günlük hayat alanında seçici olma becerisi
4- Başka sanatlara yönelmesi için estetik kavramı hakkında kanaat edinmesi
5- Fotoğraf makinesini tanıma
6- Kompozisyon oluşturma becerisi
7- Fotoğrafa sayısal müdahale edebilme bilgisi
8- İstanbul’un bir sanat eseri olduğu bilincine kavuşması
Eğitimci; Zafer SÖĞÜT
1977 yılında Ankara da dünyaya geldi. Selçuk Üniversitesinde Sanat Tarihi Bölümünü ve Sakarya Üniversitesinde İlahiyat Fakültesini bitirdi. Marmara Üniversitesinde ‘Türk Sanatı’ alanında yüksek lisansı tamamladı. Şimdilerde sosyoloji öğrencisi. Öğretmenliği görev yaptığı resmi kurumların dışında çeşitli kuruluşlar bünyesinde de devam ettiriyor. İstanbul Erkek lisesinde din derslerine “fotoğraf” karıştırdığı iddiası mezun derneği üyelerinin de bilgisinde. Fotoğraf eğitmenliği de bu yüzden hayatın bir parçası olarak görüyor. Özellikle lise ve üniversiteli gençlerle fotoğrafı paylaşmak onu mutlu ediyor. Bir gencin kendini bulmasında fotoğrafın temel enstrüman olduğunu düşünüyor. Yazarlık denemeleri de İstanbul araştırmaları da hep fotoğraf içinde tanımlıyor. Fotoğraf için ; ‘Dünyanın maddi keşmekeşliğinde bize cömertliği sunan, An gibi bir var oluşla bize insani tüm duyguları anlatan ortak dil ’ diyor. Bu ortak dili çalıştığı her kurumda gündeminde tuttu. Birçok fotoğraf projesini yönetti ve içerisinde yer aldı. İki oğluyla birlikte fotoğraf okumayı çok seviyor.
İçinde fotoğraf olan bazı çalışmaları:
- Vakıfbank sanat galerisinde “Sorun fotoğrafta” kişisel sergi
- Duyunu umumi binasında detay sergisi
- Hamdi sever sergi salonunda dünya kadınlar günü karma sergisi
- Şahsiyet akademisi fotoğraf çalışmaları
- Erbaa belediyesi fotoğraf yarışması jüri üyeliği
- Erbaa Belediyesi “Erbaa Kitabı” fotoğraf çekimleri
- İbb Ramazan etkinlikleri fotoğraf çekimleri 2008
- “Üsküdar’ın Meşhurları” kitabı fotoğraf çekimleri 2012
- İski Asya Grup–Tarihi İstanbul Çeşmeleri Külliyat Çalışması Fotoğraf Çekimleri (3 ciltlik kitap)2006
- Kengtes fotoğraf yarışması bölge birinciliği
- İGDAŞ en havalı kareler fotoğraf yarışması sergi
- İsmek fotoğraf yarışması sergi
- Doğa koleji kişisel sergi
- Kadıköy halk eğitim karma sergi